Abuzuri marca E.On: mii de oameni nevoiasi s-au ales cu dosare penale pentru furturi inchipuite de curent

Furnizorul de energie electrica E.On Moldova a intrat din nou in atentia publica, dupa ce a facut plangeri penale impotriva unor oameni nevoiasi, carora le-a trimis facturi de zeci de milioane de lei vechi, pentru furturi de curent inexistente, iar acum ii poarta prin tribunale. Constatarile asa-ziselor infractiuni au fost facute nu de lucratorii de la E.On, ci de imputernici ai societatii, angajati ai unei alte firme, cu care furnizorul de electricitate a avut o colaborare temporara. Imputernicitii E.On si-au concentrat atentia in special asupra satelor si comunelor, ocolind, de regula, orasele, dar nici in mediul rural nu au mers din casa in casa, ci doar acolo unde aveau informatii ca locuiesc oameni batrani, vaduve, persoane cu handicap si alte persoane defavorizate. In cele mai multe cazuri, electricienii au patruns abuziv in casele oamenilor, fara acordul proprietarilor, fara a se legitima si fara a fi insotiti de organele politiei judiciare. Imputernicitii E.On au motivat ca efectueaza verificari la instalatiile electrice si, fara a aduce la cunostinta proprietarilor vreo invinuire, au intocmit, ulterior, note de constatare din care reiesea ca oamenii ar fi comis infractiunea de furt de energie electrica. La scurt timp, cetatenii vizati s-au trezit cu facturi uriase, chiar si de 80 milioane de lei vechi, dupa care s-au ales si cu dosare penale. Desi procurorii au constatat nevinovatia celor acuzati de furt, precizand, in mai toate dosarele, ca “faptele nu exista”, E.On intinde coarda si i-a actionat in judecata pe cetateni, pe cale civila, si ii poarta prin tribunale.

“Au intrat in casa fara sa le dea nimeni drumul”

Printre victimele abuzurilor comise de E.On se numara si batrana din imaginea de mai sus, Catrina Hanganu, in varsta de 88 de ani, din satul Bratila, comuna Helegiu, care s-a trezit in casa cu doi electricieni, identificati ulterior ca fiind Lazar George si Ivascu Laurentiu. Intrucat batrana era imobilizata la pat, intr-un chiler, avand si ulcer varicos, cei doi electricieni au patruns in locuinta fara acordul ei, fiind surprinsi acolo de fiul batranei, Ion Hanganu (67 de ani), care se dusese sa-i duca mamei lui niste medicamente si mancare. “Au intrat in casa fara sa le dea nimeni drumul – ne-a povestit Ion Hanganu. Nu aveau nici legitimatii, nici ecusoane, nici masina de firma sau haine inscriptionate cu numele vreunei firme. Au rascolit peste tot prin casa, ba chiar si prin magazii, sub pretextul ca vor sa verifice consumatorii din locuinta”. Spusele lui Ion Hanganu au fost confirmate, ulterior, si de catre procurorii din Onesti, care au constatat ca cei doi electricieni “s-au apucat sa verifice instalatia electrica fara a li se asigura prezenta proprietarei, intrucat aceasta este bolnava si este imobilizata la pat, in timpul verificarii fiind gasiti de fiul acesteia, Hanganu Ion”, dupa cum se precizeaza intr-un document din dosarul aflat la Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti. In document se mai arata ca “acei electricieni nu erau insotiti de organele politiei judiciare sau de alta persoana legal indreptatita la constatare”. Intr-o contestatie semnata de Catrina Hanganu si depusa ulterior la E.On se precizeaza ca electricienii “s-au comportat arogant, dur, fiind numai in amenintari”.

Pacaliti sa semneze documente fara sa li se aduca la cunostinta continutul lor

Fragment din referatul organelor de cercetare penala

In timpul controlului, cei doi imputerniciti ai E.On nu au constatat nimic in neregula la contorul electric, care era sigilat, insa au pretins ca sigiliul trebuie schimbat, iar Ion Hanganu a fost de acord. “Desi contorul electric era sigilat corespunzator, i-au spus ca trebuiesc schimbate sigiliile cu unele noi”, se arata in referatul intocmit de organele de cercetare penala. “La terminarea verificarii, cei doi electricieni l-au pus sa semneze pe doua hartii tiparite, spunandu-i ca sunt pentru schimbarea sigiliilor si verificarea efectuata, asigurandu-l ca totul este in regula si nu va avea probleme, nedemontandu-i vechiul contor”, se mai precizeaza in documentul aflat la Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti. Hartiile au fost duse sa le semneze si batrana, insa ele nu erau doar pentru schimbarea sigiliilor, ci contineau si constatari fictive, de natura sa o incrimineze pe proprietara locuintei. Batrana si fiul acesteia nu au stiut ce au semnat si au sustinut ca au fost pacaliti sa semneze acele hartii. “Parte din procesul verbal incheiat la fata locului nu este in totalitate real si acest fapt a fost posibil si pentru ca nu stiu carte, iar ei nu au dat curs citirii”, se arata in contestatia semnata de Catrina Hanganu.

Factura de peste 82 milioane de lei vechi, pentru o batrana cu pensie de 4 milioane de lei vechi. “Eu nici nu am detinut o asemenea suma toata viata”

Desi cei doi electricieni au dat asigurari ca nu vor fi probleme, Catrina Hanganu s-a trezit, la scurt timp dupa aceea, cu o factura uriasa, de peste 82 milioane de lei vechi. E.On a pretins ca batrana ar fi consumat in mod fraudulos energie electrica in valoare de aproape 80 milioane de lei vechi, suma la care s-au mai adaugat alte 2,3 milioane de lei pentru inlocuirea sigiliului la contor. “Este o factura imposibil si imoral de achitat, pentru ca eu nici nu am detinut o asemenea suma toata viata”, a precizat batrana, intr-o contestatie trimisa catre E.On, in care mai arata ca ea are o pensie de doar 400 de lei noi, iar din putinul ei a platit la zi toate facturile primite. A fost solicitata constituirea unei comisii de analiza a situatiei, insa membrii respectivei comisii “au hotarat mentinerea deciziilor inscrise pe documentele intocmite”, dupa cum se arata intr-o adresa semnata de Cristina Tanasa, directorul Departamentului ASCC din cadrul E.On.

Dosar penal pentru fapte nedovedite

Fragment din referatul organelor de cercetare penala

Dupa emiterea facturii de peste 82 milioane de lei vechi, E.On a mers mai departe si a formulat plangere penala impotriva batranei de 88 de ani, pentru consum fraudulos de energie electrica. La plangere au fost atasate si documentele pe care batrana si fiul ei au fost pacaliti sa le semneze, iar printre acestea figura si o nota de constatare din care reiesea ca s-a gasit o firida desigilata, niste conductori deteriorati si niste prelungitoare fara stecher. “Toate aceste concluzii duc la o posibila interventie neautorizata”, se subliniaza in nota de constatare. Insa organele de cercetare penala au constatat ca cele sustinute de imputernicitii E.On nu sunt conforme cu realitatea de la fata locului. “Persoana reclamata sau alta persoana nu au facut nicio interventie neautorizata prin care sa sustraga ilegal energie electrica – se specifica in referatul intocmit de organele de cercetare penala. Intrucat instalatia electrica este veche, Hanganu Ion a solicitat sucursalei E.On Onesti remedierea unor deranjamente anterioare, in special la firida exterioara, care se afla montata in prelungirea consolei electrice de pe casa, dar electricienii nu s-au mai prezentat”.

Casa Catrinei Hanganu

Si in contestatia semnata de Catrina Hanganu si trimisa la E.On se arata ca instalatia electrica e degradata “deoarece casa este veche, deteriorata din cauza intemperiilor, si in pericol de incendiu datorita scanteilor”. Contorul a fost gasit “sigilat corespunzator”, iar cei doi imputerniciti ai E.On “nu au gasit consumatori conectati ilegal”, dupa cum se precizeaza in referatul existent la dosarul intocmit de procurorii din Onesti. Insa cei doi electricieni, Lazar George si Ivascu Laurentiu, au intocmit o lista fictiva cu consumatorii gasiti in locuinta, dupa cum au sustinut Catrina Hanganu si Ion Hanganu. Printre acei consumatori se numara o masina de cusut trifazica adusa spre pastrare de un nepot, masina ce nu poate functiona la instalatia monofazica din locuintele cetatenilor, doua televizoare in loc de unul singur, o cafetiera inexistenta si “altele asemenea”, dupa cum a specificat batrana, in contestatia trimisa catre E.On. Iar procurorii au constatat ca “cei doi reprezentanti ai E.On nu au solicitat sprijinul organelor de politie la constatarea infractiunilor, dupa cum era legal, nu au avut niciun martor la constatare si nu au probat cele inscrise in nota de constatare in niciun fel, din actele intocmite proband doar verificarea instalatiei si schimbarea sigiliilor”.

“Infractorii sunt ei, nu noi”, spune Ion Hanganu

In documentul aflat la dosarul procurorilor se mai arata ca “desi in plangerea formulata, E.On Moldova a asigurat organele politiei judiciare ca sta la dispozitia acestora in vederea comunicarii informatiilor si documentelor necesare, nu s-a reprezentat in cauza si nu a raspuns adresei inaintate de organele de politie prin care se solicitau date necesare probarii faptei”. Ion Hanganu este convins ca el si mama lui au fost victimele unor escroci. “Au refuzat sa colaboreze cu organele de cercetare penala stiind, probabil, ca e o escrocherie – ne-a spus Ion Hanganu. Au fost trimisi pe teren sa mai scoata niste bani; cautau vaduve sau batrani, nu mergeau la fiecare casa, ci cautau victime. Pana si procurorii au zis de ei ca sunt niste golani, nemernici, escroci. Si-au batut joc de niste oameni amarati! Infractorii sunt ei, nu noi!”.

E.On a intentat proces pe cale civila. Batrana a murit de inima rea

Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti a constatat ca faptele invocate de E.On nu exista si a clasat cauza, printr-o ordonanta semnata de procurorul Cristina Acsente, insa calvarul Catrinei Hanganu si a fiului ei nu s-a terminat. Vazand ca nu are succes pe cale penala, E.On a deschis un proces pe cale civila, la Judecatoria Onesti, iar urmatorul termen este in luna februarie. Fara sa tina cont de faptul ca procurorii au gasit-o nevinovata pe Catrina Hanganu, E.On a mers mai departe si i-a purtat prin tribunale pe batrana si pe fiul acesteia, marindu-le stresul la care i-a supus. “Tot ce spun ei la dosar sunt numai baliverne – ne-a spus Ion Hanganu. Fotografiile depuse la dosar sunt nereale, iar unele dintre ele sunt negre, nu se vede nimic din ele; au facut asta ca sa induca judecatorii in eroare”.

Contestatia facuta de Catrina Hanganu

In acest moment, E.On se judeca cu un mort, pentru ca, recent, Catrina Hanganu a decedat. “A murit de inima rea – ne-a declarat fiul acesteia. N-a rezistat presiunii la care a fost supusa, mai ales ca era si batrana, si bolnava”. Prea bine cu sanatatea nu sta nici Ion Hanganu, care este cardiac si ar trebui sa fie ferit de stres si suparari. In contestatia depusa la E.On, Catrina Hanganu a presimtit ca tot acest cosmar produs de E.On nu se va termina bine pentru ea. “Sunt batrana, bolnava, zilele mele sunt numarate si nu e posibil sa mi se intample asa ceva – le scria batrana celor de la E.On. Vreau sa imi traiesc ultimele zile in liniste si fara suparari”. Despre cazul Catrinei Hanganu, E.On nu a dorit sa faca nicio declaratie oficiala. “Nu putem comenta o cauza aflata pe rolul instantei de judecata”, ne-a spus Sorin Munteanu, purtatorul de cuvant al E.On Moldova.

Sute de cazuri in zona Onestiului

Cazul Catrinei Hanganu este doar unul dintre sutele sau chiar miile de cazuri similare din judetul Bacau, iar la nivelul tarii numarul acestora ar putea fi extrem mare. “Ca mama mea sunt zeci de cetateni, poate chiar sute, numai in satul Bratila, toti lucrati de acesti escroci; peste tot au comis abuzuri si chiar infractiuni”, ne-a spus Ion Hanganu. Situatia a fost confirmata si de procurorii onesteni, la care au ajuns cateva sute de plangeri penale depuse de E.On, dupa asa-numitele verificari efectuate de imputernicitii E.On. Toate acestea au fost facute dupa acelasi tipar: imputernicitii E.On intrau prin casele oamenilor defavorizati, cum ar fi batranii sau vaduvele, fara a se legitima si fara a purta niciun insemn prin care ar putea fi identificati, ii intimidau pe oameni cu amenintari, verificau instalatia electrica sau schimbau sigilii (servicii pentru care pretindeau ulterior cateva milioane de lei vechi), le spuneau oamenilor ca n-au depistat nimic in neregula si ii pacaleau sa semneze acte fara sa le aduca la cunostinta continutul lor, documente din care reiesea ca proprietarii locuintelor au consumat energie electrica in mod fraudulos. Dupa care oamenii se trezeau cu facturi uriase, de zeci de milioane de lei vechi, iar unii plateau, de teama sa nu aiba probleme. “Vecina mea, care e vaduva, a patit acelasi lucru si a platit o factura de 45 de milioane de lei, pentru ca are pe cineva in strainatate care i-a trimis bani”, ne-a povestit Ion Hanganu. Unii dintre cei care nu au platit facturile de la inceput, s-au speriat mai tare cand li s-au intocmit dosare penale si au platit mai tarziu. “Unii si-au vandut chiar porcul din cotet, ca sa poata plati”, ne-a mai spus Ion Hanganu. Desi procurorii au constatat in aproape toate dosarele ca “faptele nu exista”, E.On a mers mai departe in instanta de judecata, pe cale civila, iar unii dintre cei care au cazut victime acestei lucraturi au platit atunci, ca sa scape de proces, sa nu mai fie purtati pe drumuri si prin tribunale. Oamenii se temeau ca pot pierde procesul, ca urmare a vreunor chichite avocatesti folosite de E.On sau a faptului ca expertii ceruti s-ar putea afla pe statele de plata ale furnizorului de electricitate, mai ales ca multe dintre persoanele nevoiase nu-si permiteau sa angajeze un avocat. In fine, cand sansele E.On de a castiga procesele tindeau catre zero, se trecea la asa-numita negociere, in care cei acuzati de furt de electricitate erau rugati sa plateasca macar o parte din suma pretinsa, iar unii au acceptat. “Si la mine au venit cu propunerea asta, sa platesc jumatate din cele 82 de milioane de lei, promitandu-mi ca vor renunta la proces”, ne-a povestit Ion Hanganu.

Secret bine pazit. Afacere de mii de miliarde de lei vechi, in spatele careia s-ar putea afla “baietii destepti” din domeniul energiei

Imputernicitii E.On mai scoteau bani si din inlocuirea contoarelor electrice; le schimbau pe cele vechi cu altele la fel de vechi, poate chiar mai vechi, dupa care veneau lucratorii propriu-zisi de la E.On si mai schimbau inca o data contoarele, dupa cum ne-a povestit si Ion Hanganu. “Portbagajele lor erau pline cu contoare vechi”, ne-a spus Hanganu, care a aflat, din surse neoficiale, ca firma cu care colabora E.On ar fi apartinut asa-numitilor “baieti destepti” din Energie. “Am auzit ca firma escrocilor a fost desfiintata; si-au luat banii si au plecat cu banii”, spune Ion Hanganu. Numele firmei a fost pastrat secret de catre E.On, nefiind divulgat nici macar organelor de cercetare penala. Dupa cum se vede si in imaginea de mai jos, in notele de constatare depuse la dosarele penale nu sunt trecute numerele de legitimatii ale imputernicitilor E.On si nici numele firmei la care erau angajati nu apare in documente.

Preambulul notei de constatare intocmite de imputernicitii E.On

“Am incercat sa aflu numele firmei la care erau angajati cei doi escroci, Lazar George si Ivascu Laurentiu, dar nimeni nu a suflat o vorba despre asta – ne-a mai povestit Ion Hanganu. Cei de la politie au trimis adrese scrise si au dat telefoane la E.On, pentru a afla numele firmei, dar secretul a fost bine pazit si n-au aflat nici ei”. Lazar si Ivascu nu au putut fi contactati pentru a-si exprima punctul de vedere, intrucat E.On a refuzat sa ofere orice informatii despre ei. Procurorii din Onesti ne-au spus ca si-au dat seama de la inceput ca este vorba de abuzuri comise de imputernicitii E.On, insa ei nu mai au cum sa se autosesizeze in astfel de cazuri, pentru ca actualii guvernanti au scos aproape de tot abuzul in serviciu din Codul Penal. Victimele considera ca, data fiind amploarea acestei afaceri, care ar putea ajunge la mii de miliarde de lei vechi la nivelul tarii, ar fi de competenta DNA sa cerceteze aceste fapte.

Florin TANASE

Persoanele care detin informatii despre Lazar George si Ivascu Laurentiu, precum si despre firma la care acestia au fost angajati in perioada colaborarii cu E.On, sunt rugate sa ne contacteze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s