“Depozitul” de caini de la Onesti ramane un loc al ororilor

Adapostul de caini de la Onesti a capatat, de-a lungul anilor, o sumbra reputatie in tara, ca urmare a numeroaselor masacre si atrocitati dezvaluite de presa sau semnalate de catre asociatiile pentru protectia animalelor.

Caini ucisi cu bestialitate

O gramada de imagini cu scene de groaza de la adapostul din Onesti au fost postate pe Internet si au fost preluate de televiziunile centrale, oripiland cetatenii din intreaga tara. “In adapost, imaginile sint terifiante”, afirma, inca din 2008, un voluntar al unei asociatii pentru protectia animalelor, care sustinea ca animalele nu sint hranite, nu sint ingrijite, nu au spatiu suficent si nu beneficiaza de asistenta medicala. „Intr-una din zilele in care am fost la adapost, cainii se bateau chiar si pe apa, pentru ca nu aveau deloc”, a mai aratat voluntarul, care a mai precizat ca multi caini nu au blana, din cauza raiei, iar altii au murit pe capete, din cauza altor boli sau de foame (vezi articolul “Scene de groaza la adapostul pentru caini fara stapin din Onesti”). Chiar si un comisar de politie a depus plangere penala impotriva Primariei Onesti. “Animalele nu sint hranite corespunzator si nu sint adapostite conform legii – sustinea politistul. Se intocmeste, pe un caiet, un proces-verbal fals, din care rezulta ca toti ciinii sint hraniti zilnic, insa realitatea este alta. Li se aduce, de doua – trei ori pe saptamina, citeva coji de paine uscata, iar vasele de apa stau uscate zile in sir. Multi caini sint omorati si nu mai ajung in adapost” (din articolul “Primaria Onesti, acuzata de cruzime fata de animale”).
Insa prima mare grozavie a fost groapa cu zeci de cadavre de caini descoperita in obor, in 2009, la cativa metri de adapost. Cadavrele erau mutilate, trupurile cainilor morti erau sfartecate, semn ca au fost ucisi cu bestialitate, dupa cum se poate vedea si in videoclipul de mai sus, iar multi dintre maidanezi aveau nasurile taiate, indicand faptul ca unul dintre masacratori ar fi putut sa fie chiar seful adapostului, care este vanator si care, in schimbul nasurilor de caini, ar fi putut primi cartuse de la asociatia vanatorilor. El figura in evidenta asociatiei de vanatori cu 43 de caini ucisi, insa maidanezii gasiti in groapa de la obor nu au fost toti impuscati, ci au fost omorati si in mod bestial, probabil cu rangi, pari si alte “arme” de acest gen si probabil pentru a se face economie de cartuse. Desi prin uciderea cainilor si ingroparea lor intr-un loc public s-au incalcat o sumedenie de legi, nimeni nu a fost tras la raspundere. DSV, Politia si Primaria au musamalizat totul, iar seful adapostului a fost pastrat in functie.
Cazul a fost prezentat si la Antena 1, precum si in presa scrisa, unul dintre articole fiind intitulat “Masacru canin la Onesti”, care a fost publicat intr-un ziar judetean. “Acum 4 ani aparea acest articol in ziar si la sfarsit scria ca se cauta vinovatii; pana la urma nimeni nu a patit nimic, iar la <<adapost>> lucreaza aceiasi nemernici (ma refer la sefi)”, se arata intr-o postare pe site-ul “Protectia animalelor”. La Antena 3, cazul a fost prezentat cu titlul: “Oneşti, un oraş mortal pentru câini (Imagini şocante)”, iar intr-un ziar local a aparut articolul “Groapa ororilor in Obor: Zeci de ciini omoriti la Onesti”.

Orori peste orori

In anii urmatori, au continuat atrocitatile la adapostul de caini din Onesti. Asociatiile pentru protectia animalelor au constatat ca maidanezii erau atat de flamanzi, incat au ajuns sa se manance intre ei, multi dintre caini erau malnutriti, iar altii erau bolnavi, nefiind separati de cei sanatosi si nici in functie de sex nu erau impartiti. “La adapost am gasit mizerie, caini infometati, caini bolnavi, unii chiar muribunzi, caini care se imperecheau chiar in timpul vizitei noastre”, constata, in 2013, un reprezentat al asociatiei Vier Pfoten. “In adapost erau aproximativ 100 caini, ei nefiind separati pe sexe si nici sterilizati. S-a constatat ca acestia sufera de malnutritie si de boli de piele. In plus, tarcurile nu sunt acoperite, cainii neavand destul spatiu pentru a se adaposti. Nu aveau nici castroane pentru apa, iar custile, confectionate din tabla, sunt prea putine pentru numarul de caini din tarc”, nota si un medic veterinar din cadrul aceleiasi asociatii. Un an mai tarziu, in 2014, un raport al asociatiei semnala cam aceleasi lucruri: “condiții mizere pentru câini, animale nesterilizate ținute împreună, lipsa tratamentului medical pentru animalele bolnave, zone de adăpostire total insuficiente etc.”. Adapostul de la Onesti era prezentat ca un “iad” al “condamnatilor” canini. In plus, Primaria a refuzat sa prezinte situatia completa a cainilor, motiv pentru care a fost obligata in instantele de judecata sa puna informatiile la dispozitia solicitantilor. Iata cateva articole pe aceasta tema: “Razboiul maidanezilor continua, la Onesti”, “Adăpostul de câini din Oneşti, un adevărat iad”, “Adapostul de caini din Onesti: haos, subnutritie”, “Edilii din Oneşti secretizează situaţia câinilor fără stăpân”. Abia in 2015, dupa nenumarate demersuri, autoritatile judetene au intervenit, iar adapostul a fost inchis. In reportajul de la PRO TV se arata ca adapostul de la Onesti a devenit un “lagar al mortii”sau “lagar de exterminare”, iar un voluntar a precizat ca a vazut chiar si niste “instrumente care pareau a fi de batut animalele”. In ciuda acestor grozavii, conducerea adapostului a fost pastrata in functii si astazi, nefiind trasa la raspundere nicio persoana.

De la agresiunea impotriva cainilor, s-a trecut si la agresarea voluntarilor

Situatia nu s-a schimbat prea mult nici dupa redeschiderea adapostului, care a ramas doar un “depozit” de caini, dupa cum aprecia, luna trecuta, asociatia Transylvania Animal Care din Cluj-Napoca. Si astazi se pot vedea caini care stau in noroi si mocirla atunci cand ploua (din cauza lipsei scurgerilor pentru apa), custi pline cu fecale si paie, patrupede adapostite la gramada, fara sa fie separate dupa agresivitate, talie, sex si stare de sanatate, animale bolnave ori subnutrite, dupa cum reiese si din fotografiile facute de asociatia Help Animals From Onesti si de alti iubitori de animale. Unii cetateni care au trecut prin preajma adapostului au raportat ca, de multe ori, au auzit cainii urland, probabil de foame, dupa cum au apreciat ei. Desi conducerea adapostului sustine ca totul e in regula, afirmatiile sunt contrazise chiar si de propriile rapoarte. Astfel, dintr-un raport al SC DPP SA Onesti, firma din subordinea Consiliului Local Onesti care are in administrare si adapostul de caini, reiese ca, in anul 2016, din totalul de 476 de caini capturati, 98 au fost “morti din alte cauze” (peste 26 %). Deci peste un sfert dintre caini au murit in 2016, fara sa se precizeze care sunt acele “alte cauze”. Iar in prima jumatate a anului 2017, au murit 41 din 169, cam tot un sfert si tot “morti din alte cauze”. Iubitorii de animale cred ca maidanezii au fost, de fapt, ucisi in adapost, si nu au murit “din alte cauze”. Indolenta si rautatea conducerii adapostului s-au rasfrant nu doar asupra cainilor, ci si fata de voluntarii de la Help Animals From Onesti, asociatie care, desi a contribuit cu ajutoare in valoare de foarte multi bani, este impiedicata sa-si desfasoare activitatea in mod normal, asa cum prevede legea. Intre asociatie si DPP s-a incheiat un acord de parteneriat, din care reiese ca, dupa cum prevede si legea, voluntarii au dreptul sa participe la capturarea, adapostirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea si adoptia cainilor din adapost. Insa, de cele mai multe ori, voluntarii nu sunt primiti in adapost, sub diferite pretexte, ba ca nu are cine sa-i insoteasca, ba ca lipseste seful adapostului, ba ca e zi libera data de guvern sau din alte motive inchipuite. “Interzisa intrarea in adapost !!! In fiecare zi se cauta motive pentru a evita intrarea !!!!”, se arata intr-o postare facuta, vineri, pe grupul Facebook “Help Public Shelter Onesti”. Uneori, voluntarii sunt primiti doar pentru scurt timp, dar de multe ori ei gasesc poarta inchisa cu lacatul, chiar daca e in timpul programului de lucru. Seful adapostului ii agreseaza verbal pe voluntari, iar de curand a agresat si fizic pe unul dintre reprezentantii asociatiei Help Animals From Onesti. Voluntarul agresat, o femeie, a primit certificat medico-legal cu 12 zile de ingrijiri medicale si a facut plangere penala impotriva sefului adapostului, care e pastrat mereu in functie, semn ca atitudinea lui agresiva este pe placul sefilor.

Nu-i doar rautate si nepasare…

In anii de cand activeaza, asociatia Help Animals From Onesti a reusit sa aduca la adapostul de caini nu doar mancare, ci si galeti pentru apa, hranitori pentru mancare, plasa pentru umbra, custi simple si custi duble, izolate, adapatori, furtun de apa, scafe pentru mancare, roabe, maturi, lopeti, cizme pentru muncitori, freza de zapada, turbojet cu presiune pentru apa rece si calda, medicamente pentru deparazitari interne si externe, piscine, pipete pentru purici, seringi, spray de muste, cosuri de plastic, container pentru apa in caz de avarie si multe altele. Asociatia a organizat si campanii pentru sterilizari si a asigurat adoptia a sute de caini, in tari din Occident. “N-am venit cu lucruri rele, ci spre folosul cainilor si pentru usurarea bugetului si a muncii facute de angajatii adapostului”, afirma asociatia, care, in loc de multumiri, s-a trezit cu nenumarate piedici puse pe Primarie, DPP si conducerea adapostului. Astfel, de la sfarsitul lunii mai, adapostul refuza sa mai primeasca mancare adusa de asociatie, voluntarii nu mai sunt primiti decat rareori, containerul pentru apa, de 1.000 de litri, nu este folosit, plasa pentru umbra zace aruncata prin iarba, iar amplasarea containerului pentru hrana nu a fost aprobata. “Cu privire la permisiunea de a amplasa un container de 12 metri lungime cu destinatia de depozitare hrana pentru caini, cu regret va comunicam ca, in incinta adapostului pentru caini fara stapan, nu poate fi amplasat un astfel de container”, se arata intr-o adresa semnata de primarul Nicolae Gnatiuc, fara a fi explicat refuzul amplasarii containerului. Tot fara nicio explicatie, primarul a scurtat cu doua zile penultima campanie de sterilizari gratuite facuta de asociatie, de la 5 zile, la numai 3 zile, desi existau fonduri suficiente, iar ultima campanie a fost permisa doar pentru cainii din adapost, nu si pentru cei apartinand unor onesteni nevoiasi, asa cum a fost precedenta. Intentia asociatiei de a prelua adapostul de caini a fost si ea refuzata tot fara explicatii, primarul precizand, intr-o adresa, doar ca “adapostul public si serviciul specializat aferent sunt asigurate de SC DPP SA”. Asociatia Help Animals From Onesti considera ca adapostul trebuie concesionat prin licitatie publica, si nu dat, nu se stie cum, catre DPP, care nici macar nu are prevazut codul CAEN pentru protectia animalelor. Conform legii, adaposturile pentru caini pot fi concesionate doar catre asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor, asa cum s-a intamplat si in alte orase din tara, cel mai recent fiind Campina (vezi articolul “Câinii comunitari nu vor mai fi omorâți, la Câmpina”). Nici Acordul de Parteneriat nu a fost aprobat in forma propusa de asociatie, care avea 5 pagini si continea drepturi si obligatii complete ale partilor, ci s-a acceptat un document sumar, de doar o pagina si ceva, cu cateva puncte care erau, de fapt, niste articole preluate din lege. Ultima propunere facuta de primarul orasului a fost de a oferi un teren pe care sa se construiasca un nou adapost, insa asociatia sustine ca acesta nu ar rezolva deloc problema; singura solutie o reprezinta sterilizarile in masa, inclusiv pentru cainii de la casele aflate in cartierele marginase, urmate de adoptii pentru animalele din adapost.

…exista si interese financiare

Atitudinea Primariei Onesti fata de problema cainilor nu este justificata doar prin rautatea si nepasarea din partea administratiei publice, ci si prin interesele financiare destul de mari, legate de adapostul de caini. Miliarde si miliarde de lei sunt alocate anual pentru adapostul de caini, prin intermediul SC DPP SA, societate despre care mai multi consilieri locali au sustinut ca reprezinta  “o adevarata pusculita cu bani pentru PSD Onesti”. In 2016, spre exemplu, pentru adapostul de caini s-au alocat aproape 9 miliarde de lei vechi, dupa cum reiese dintr-un raport al DPP, semnat de directorul general Ioan Paris. Unii cetateni s-au lasat manipulati de modul in care au fost vehiculate aceste sume si au apreciat ca se cheltuie prea multi bani pentru caini, sume colectate de la onesteni sub forma de taxe si impozite. In realitate, banii nu ajung la caini, ci prin alte buzunare, dar sunt alocati in numele si pe seama maidanezilor, dupa cum sustin mai multe asociatii pentru protectia animalelor. Inca din 2009, Federatia Romana pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA) a formulat o plangere penala impotriva Primariei Onesti, pentru mai multe infractiuni, printre care si cele de inselaciune, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, gestiune frauduloasa, abuz in serviciu si multe altele. “Documentele care atesta capturarea animalelor, tratarea, hranirea si cazarea lor sint fictive, intocmite astfel pentru a «justifica» consumul sumelor de la bugetul local, de la inceputul activitatii si pina in prezent, insa pe baza acestora, Primaria Onesti a virat sume foarte mari, sume ce nu pot fi justificate legal” (vezi articolul “Plingere penala impotriva Primariei Onesti, depusa la Parchet”). In presa locala au aparut informatii si despre raportul Curtii de Conturi Bacau pentru anul 2016, care “a sesizat institutiile de urmarire penala pentru unele abateri inregistrate la Onesti (efectuarea de plati nelegale pentru prestatii de capturare si transport in adaposturi ale cainilor fara stapan, efectuarea de plati nejustificate)” (din articolul “Toate celea… despre cainii fara stapan ai Onestiului”). La nivelul intregii societati comerciale DPP, au fost depistate nereguli si mai mari, cum ar fi sumele de miliarde de lei incasate in mod nelegal de catre directorul general Ioan Paris. Cainii maidanezi din Onesti traiesc in continuare in conditii grele si mor pe capete, dar pe seama lor se cheltuie sume uriase de la bugetul local, bani care ajung in mod ilegal prin alte buzunare, pentru ca mai-marii orasului sa poata strange averi cat mai mari.

Florin TANASE

PUBLICITATE. Complex Balnear Magura din Targu Ocna. Informatii pe site-ul https://hotelmagura.ro/ si pe pagina Facebook https://www.facebook.com/pages/Hotel-M%C4%83gura/290617227660020

PUBLICITATE: Trottoir Grill Onesti (b-dul Republicii nr. 64, aproape de giratoriul din zona garii, tel. 0234 318 072)

PUBLICITATE. Magazinul Aura (Onesti, zona Gheuri), recomandat pentru imbracaminte, incaltaminte si pielarie

4 gânduri despre „“Depozitul” de caini de la Onesti ramane un loc al ororilor

  1. Atatia ani in care s-a batut apa in piua si situatia persista,incredibil,asociatiile de protectie a animalelor din zona s-au multumit doar cu postarile?Politia ar fi trebuit bombardata cu petitii scrise ,cu nr. de inregistrare, ,scrisori trimise Guvernului Romaniei…nu stiu,dar nu numai postari…iadul pe pamant…😠😠😠

    Apreciază

  2. Pingback: Li s-au pus botnite iubitorilor de caini din Onesti | presaonestilor

  3. Domnule Primar, ne rugam la Dumnezeu ca copii si nepotii dv sa moara in chinuri groaznice si sa avem satisfatia sa va vedem indurerat de moartea lor cat mai curand! Amin!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s