Tatal Loredanei Groza si poetul Catalin Pilly si-au lansat cartile impreuna

Aula Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” din Onesti a gazduit, astazi, o manifestare artistica prilejuita de lansarea a doua volume de versuri, “Nu va mai fi niciodata”, de Catalin Pilly (Pilipauteanu), si “Pe aripile poeziei”, de Vasile Groza, tatal cunoscutei interprete Loredana Groza. Cei doi autori sunt onesteni, sunt vechi prieteni de familie, si-au scos cartile cam in acelasi timp si la aceeasi editura, Rawex Coms din Bucuresti, asa ca s-au gandit sa faca o lansare comuna. Mai mult, Vasile Groza a scris si o prefata pentru volumul semnat de Catalin Pilly, pe care a citit-o si in cadrul lansarii. Vasile Groza a apreciat ca poetul Catalin Pilly vine cu o “poezie bine facuta, metafora fiind la ea acasa”, ca autorul “da dovada de o vasta cultura generala” si ca face o poezie foarte moderna, contemporana, dar si istorica. Pe langa propriile poezii, Vasile Groza a recitat si din poeziile scrise de Catalin Pilly. La randul sau, Catalin Pilly a recitat atat poezii proprii, cat si versuri scrise de Vasile Groza. Despre volumul “Nu va mai fi niciodata”, lansat astazi, la Onesti, Catalin Pilly a precizat ca este dedicat victimelor din timpul Holocaustului, iar cartea va fi tradusa si in ebraica, de catre Dan Solomon, translatorul oficial al Ambasadei Israelului la Bucuresti. Poezia care da titlul volumului a fost deja tradusa in ebraica, a fost inregistrata in format audio si a fost redata in difuzoarele din aula bibliotecii onestene.

Prezent la manifestare, prof. univ. dr. Mihai Teleaga, mai cunoscut ca si cantautor, inca de pe timpul cand activa la Cenaclul “Flacara”, a interpretat o melodie legata de versurile lui Catalin Pilly, dar a facut si aprecieri despre cele doua volume lansate astazi. Teleaga a spus despre Catalin Pilly ca “forta lui de expresie este fantastica”, iar despre tatal Loredanei Groza a subliniat ca “poezia lui Vasile Groza merita citita atat de copii, cat si de cei mari”. La randul sau, Catalin Pilly a apreciat ca poezia lui Vasile Groza, care, la 82 de ani, “alearga pe maidanele amintirilor”, nu este doar pentru copii, ci “e si un fel de reverberatie a stramosilor nostri, o incantatie a iubirii si a puritatii”. Catalin Pilly considera ca gena familiei Groza, din care se trage si Loredana Groza, apreciata ca fiind cea mai buna voce a muzicii romanesti actuale, “este o gena a divinitatii”. A urmat o piesa muzicala interpretata de cunoscutul cantautor Romeo Ifrim, care nu a mai urcat pe scena de circa doi ani, din cauza unei boli necrutatoare, dar care a reusit sa participe la eveniment si sa incante publicul prezent in sala cu muzica lui.
O alta piesa, “Floare de cires”, a fost interpretata de cantautorul si pictorul Lica Chitcan, iar cei trei muzicieni au cantat impreuna piesa “Sa ne iubim”. O alta piesa muzicala, una mai vesela, a fost interpretata de Romeo Ifrim si Lica Chitcan, iar onesteanul Nicu Scurtu, care are dubla cetatenie, romana si greaca, a recitat o poezie scrisa de Catalin Pilly si le-a transmis romanilor  ca “este important sa redeveniti romani”. Ultima piesa muzicala din cadrul lansarii, “Pleaca trenul, ne ramane dragostea”, a fost interpretata de Romeo Ifrim. La finalul manifestarii, a avut loc un spectacol sustinut de ansamblul artistic “Chindia”, al scolii gimnaziale din Jitia, judetul Vrancea, venit la Onesti la invitatia lui Vasile Groza, nascut si el pe plaiuri vrancene. Copiii din Jitia, imbracati in costume populare si purtand opinci, au recitat poezii scrise de Vasile Groza, au interpretat scenete adaptate dupa versurile aceluiasi autor si si-au incheiat spectacolul cu o suita de dansuri traditionale din Vrancea. Urmeaza sa fie organizata inca o lansare pentru cele doua volume, la Bucuresti, iar cartea lui Catalin Pilly va fi difuzata si in Israel, prin intermediul traducerii facute de Dan Solomon.

Florin TANASE

PUBLICITATE. Complex Balnear Magura din Targu Ocna. Informatii pe site-ul https://hotelmagura.ro/ si pe pagina Facebook https://www.facebook.com/pages/Hotel-M%C4%83gura/290617227660020

PUBLICITATE: Trottoir Grill Onesti (b-dul Republicii nr. 64, aproape de giratoriul din zona garii, tel. 0234 318 072)

PUBLICITATE. Magazinul Aura (Onesti, zona Gheuri), recomandat pentru imbracaminte, incaltaminte si pielarie

Un gând despre „Tatal Loredanei Groza si poetul Catalin Pilly si-au lansat cartile impreuna

  1. Pingback: Tatal Loredanei Groza si poetul Catalin Pilly si-au lansat cartile impreuna – Presa libera

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s